Film a Kárpátia Zenekarról

A Szent László Király Alapítvány Bicskei Éva filmrendezővel megalkotta a Kárpátia - Magyarnak születtem című dokumentumfilmet. Ez egy 70 perces zenés film amely koncertfelvételek közben meséli el a Kárpátia portréját, de persze néhány rajongó is meg lett szólítva benne.
Június 26.-án volt az ősbemutató a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban, Kőbányán. Ezen részt vettek a Zenekar tagjai is.

Interjú Bicskei Évával:

    -A film rendező-producere, Bicskei Éva így mesélt a filmről a bemutatása előtt:

    "A Kárpátia zenéjét régóta szeretem, meg általában ezt a műfajt is, de egyáltalán nem vagyok egy „rock-lady”. Mindössze az történt, hogy egy koncert után felmentem a zenekar öltözőjébe és megkérdeztem Petrás Jánostól, hogy mit szólna hozzá, ha csinálnánk róluk egy filmet, mire ő: „Jó, csináljunk”. Úgyhogy ez a mozi tulajdonképpen egy hangulatból született, amikor ott a közönség között eltalál egy dal, megjelenik rá egy kép, ami aztán elindul a maga útján, hozza magával a többit és úgyse hagy nyugodni, amíg filmmé nem formálod. Ez a „Jó, csináljunk” 2016 januárjában hangzott el, az, hogy megszülethet a film, egy éve dőlt el és most készülünk a bemutatóra."

    -Rock zenekarról lévén szó, a néző leginkább egy koncertfilmet vár poénokkal fűszerezve. Ez a film nem egészen ilyen…

    "Ez a 70 perc egy zenés film, de nem csak az. Egy koncertfilm, de nem csak az. Egy klip-film, de nem csak az. Egy dokumentumfilm, de nem csak az. Ezekből mindből mozaikként áll össze a zenekar portréja. Úgyhogy nem csak arról van szó, hogy fölvettünk egy koncertet jó sok kamerával és a dalok között mindenki mond „valami” vicceset. A zenekari tagokon kívül több mint húsz szereplője van a filmnek (művészek, élsportolók, közéleti személyiségek), közel harminc helyszínen, négy koncerten forgattunk, több mint ötven dalból hangzik el részlet, s van olyan is, amihez mi forgattunk klipet."

    -A dokumentumfilmeknél az a szokás, hogy a rendező jó alaposan körbejárja a témát, belemélyed, netán „beépül” abba a közösségbe, akikről a történet szól. Ennél a filmnél is így történt?

    "A forgatókönyv megírásában a zenekar tagjai nagyon aktívan résztvettek, együtt találtuk ki, hogy ők hogyan is jelenjenek meg. A filmben mindegyikükről készült egy-egy mini portré, vagy inkább etűd – ez a pár perc film a filmben, mondhatni csak az övék. Hihetetlen élmény volt belelátni az életükbe – mintha egy második, „super back-stage”-ben járnék. Ami rendkívül zavarba ejtő volt, az a nulla sztár-allűr, a közvetlenség, az őszinteség. De nemcsak az ő életükbe sikerült belelátnom, hanem a közönségébe is. Ők hihetetlen összetartó közösséget alkotnak, hiszen a koncertek által barátságok kötődnek, szerelmek szövődnek és ezek a kapcsolatok messze túlmutatnak a koncert-találkozásokon. Szeretni való, befogadó csapat, akikhez, ha bekopogsz, be fognak fogadni. Így volt ez velem is. Tökéletesen igaz, amit Petrás János szokott mondani: A Kárpátia zenekarnak nem közönsége, hanem közössége van."

A filmhez munkájukkal hozzájárultak:
-A Zenekar:
            Petrás János zenekarvezető, basszusgitár
            Bäck Zoltán gitár
            Garamvölgyi-Bene Beáta furulya, vokál
            Bankó Attila - dob
            Egedy Piroska - cselló
            Galántai Gábor billentyű
            Szíjártó Zsolt - gitár

-Helyszíni hang: Lugosi Gergő
-Hang-utómunka: Lippényi Gábor
-Operatőr-váró: Surányi Krisztián
-Rendező-producer: Bicskei Éva
-Filmelőállító: Szent László Király Alapítvány

Támogatók:
Abádszalók Város Önkormányzata
Mátészalka Város Önkormányzata
Veresegyház Város Önkormányzata
Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata
Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat
Budapest Főváros Önkormányzata
Nemzeti Kulturális Alap
Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény


Videók, riportok:

Itt megtekinthető a film költségvetése.